Hvad er RKI?

Hvad er RKI

Hvad er RKI og Debitor Registret?

Ribers Kredit Information og Debitor Registret er et skyldnerregister for virksomheder og privatpersoner, som har haft svært ved at tilbagebetale deres gæld rettidigt. Som privatperson, kan du ende i ét af disse registre, hvis du har ubetalte regninger til virksomheder på minimum 200 kr. hvor du er blevet rykket mindst 3 gange, uden at betale.

Du kan læse mere her:

Hvad er formålet med RKI og Debitor Registret?

RKI og Debitor Registret anvendes af virksomheder, til at sikre sig mod dårlige betalere og skyldnere. Det lyder måske en anelse hårdt, men det er faktisk for at beskytte dig som privatperson mod at optage så meget gæld at du til sidst ikke har mulighed for at komme af med den igen.

Registrene har til formål at sikre de virksomheder, som skyldes penge, får dem før du som privatperson kan gå ud og optage yderligere gæld.

OBS: Ribers og Debitor Registret bruges af virksomheder, til at sikre sig mod dårligere betalere. Det sikrer at du ikke optager mere gæld før du har afbetalt det du allerede skylder.

Er jeg i RKI eller Debitor Registret?

Hvis du skylder mere end 200 kroner, og du på trods af rykkere ikke betalt, kan du blive registreret i RKI eller Debitor Registret. Dog vil det ikke være muligt for nogen at se at du er registreret før du skylder mindst 1.000 kroner. Dvs. hvis du skylder mindre end 1.000 kroner, kan du godt være registreret i Ribers eller Debitor Registret, men det vil ikke påvirke låneansøgninger eller din almindelig dagligdag.

RKI

Du kan checke om du er registreret på følgende sider:

Jeg er blevet fejlagtigt registreret i RKI eller Debitor Registret Hvad gør jeg?

Hvis du får meddelelse om at du er blevet registreret i Ribers eller Debitor Registret, og du mener dette er en fejl, så skal du kontakte dem vedrørende din sag.

Hvad er konsekvenserne for at være registreret i RKI eller Debitor Registret?

Konsekvenserne ved at være registreret i ét af disse registre er, at du ikke kan låne penge gennem almindelige pengeinstitutter, banker og kviklånsudbydere. Virksomhederne benytter disse registre til at tjekke om du er en god eller dårlig betaler, og på baggrund af disse informationer vurderer de om du kan optage et lån eller få en kredit.

Det er ikke lovligt for virksomhederne at bruge opslag i registrene på anden vis.

Udover “almindelige” kviklån trods RKI, hvis du er registreret i RKI eller Debitor Registret kan du eksempelvis ikke:

  • Oprette et almindeligt mobiltelefon abonnement hos flere udbydere som TDC, Call me, Telia. Dog kan du godt hos nogle teleselskaber som 3 Mobil, Telmore, CBB, Bibob og Lebara.
  • Lease en bil
  • Få kreditkort. I stedet kan du få et debetkort som f.eks. VISA electron, Mastercard Direct eller Maestro. Disse debetkort kan også bruges i udlandet og på nettet.
  • Benzinkort & Kontokort (f.eks. Magasin, Ilva og IKEA)
  • Kontaktlinse abonnement i nogle forretninger
  • Internet abonnement hos nogle udbydere
  • Forsikringer med månedlige betalinger (I stedet skal der betales pr. kvartal, halvårligt eller årligt)

Det er heller ikke muligt at købe andre simple ting på afbetaling såsom et TV, en cykel eller et par briller, hvis du er registreret i Ribers. Herudover kan du også opleve at du skal betale dine regninger forud, fx. håndværkerydelser og lignende.

Herudover kan det også besværligt at skifte bank, hvis du er registreret i disse registre. Alle banker skal tilbyde dig en basiskonto, men de behøver ikke tilbyde dig et dankort, hvilket du nok vil få svært ved at få, hvis du er registreret som dårlig betaler.

I stedet vil du kunne få et debitkort, som ikke kan overtrækkes, eller måske et simpelt hævekort.

At være registreret i RKI og Debitor Registret er derfor i stort omfang begrænsende for dig og din almindelig hverdag, hvorfor det er vigtigt at komme ud.

Hvordan får jeg hjælp til at komme ud af RKI eller Debitor Registret?

Det første skridt til at komme ud af Ribers Kredit Information eller Debitor Registret er, at få afviklet den skyldige gæld.

Har du svært ved at danne dig et overblik over, hvem du skylder penge til og hvor mange, så kan en gældsrådgiver hjælpe dig med at skabe det nødvendige overblik og lægge et budget for dig, samt lave en afbetalings plan.

De kan også hjælpe dig i din diskussion med kreditorer omkring din gæld. Du kan læse mere om gældsrådgivning her:

Hvordan kommer jeg ud af RKI eller Debitor Registret?

Man kan højst være registreret én gang for den samme gældspost i max. 5 år. Alle registreringer skal slettes efter 5 år. Uanset om gælden er betalt eller ej. Gælden forsvinder dog ikke efter de 5 år – Du skylder stadig penge. Du står bare ikke i registret for den gæld mere.

Overordnet set har du 2 måder, hvorpå du kan komme ud af disse registre på.

  1. Hvis du ukorrekt er blevet indført i et af registrene kan du indgive en klage til virksomheden du skylder penge. Hvis du får medhold i din klage vil du blive slettet fra oversigten over dårlige betalere.
  2. Du gør alt hvad du overhovedet kan for at få afviklet din gæld hurtigst muligt.

Vi ved selvfølgelig godt at mulighed nummer 2 er noget lettere sagt, end gjort. Men netop derfor er det en god idé at rådføre sig hos en gældsrådgiver, som kan være med til at lave et overblik over dine faste indtæger og udgifter. 

Det kan være et simpelt Excel budget, hvor du har månedlige udgifter på den ene side, og månedlige indtægter på den anden side.

Hvis dine indtægter er større end dine udgifter vil du lettere kunne afvikle på den skyldige gæld, end tilfældet er, hvis dine udgifter overstiger dine indtægter. Her kan det være en god idé at tage fat i sin gældsrådgiver og forhøre sig om det giver bedre mening at optage et samlelån og derved afvikle de andre små lån hurtigere.

Vi anbefaler at du læser mere her:

Vil du sammenligne nye kviklån på markedet, så kan du klikke her.